Sociale projecten

Tahriyankulama

In 2022 zijn we verschillende projecten begonnen in een kwetsbare gemeenschap in Thariyankulama. Gedurende 2023 is het project doorontwikkeld door onze lokale partners, samen met betrokken bewoners. In 2024 starten we een nieuwe fase van het project.

 

 

 

Dit is een dorpje tussen de stad Anuradhapura en Mihintale. Het ligt op ongeveer 10 kilometer van de stad en bussen stoppen op ongeveer 1 kilometer van het dorp. Het gebied is vruchtbaar en bestaat voor een groot deel uit landbouwgrond. In het dorp zijn 3 meertjes met een dijk, waardoor rijst kan worden verbouwd.

 

De gemeenschap bestaat uit ongeveer 1450 bewoners of 435 huishoudens. Hoewel het dorp in de buurt van de stad ligt, bereiken maar weinig voorzieningen de gemeenschap. De meeste families hebben beschikking over een stukje land, maar zijn qua inkomen afhankelijk van dagloon, ofwel: arbeid wanneer dat beschikbaar is. Meer dan de helft van deze huishoudens heeft een laag tot geen inkomen (263 huishoudens) waarvan er 172 gebruik maken van Samurdhi ondersteuning: een minimale vorm van overheidsuitkering, van ongeveer €22 per maand voor een gezin met twee kinderen.

 

Het dorp staat lokaal bekend als ‘ verdeeld’ en heerst veel sociale problematiek. Ondanks de vruchtbaarheid leven veel mensen in armoede en is ondervoeding voor velen een dagelijkse werkelijkheid. Het gebrek aan mogelijkheden en lokaal perspectief uit zich in problemen zoals alcoholisme, huiselijk geweld, instabiel of geen inkomen, lage voedselzekerheid en ongebalanceerde voeding. Er is daardoor weinig tot geen aandacht voor ontwikkeling en educatie van kinderen.

Vrouwen groep ‘ Wensen’

Binnen de gemeenschap spelen vrouwen een belangrijke maar gemarginaliseerde rol. We hebben samen met de IRSD de aanzet gegeven voor een vrouwen groep. Dit is ingericht als een soort cooperatie met een bestuur, financien en doelstelling.

Zo’n 70 vrouwen zijn aangesloten en maken gebruik van de verschillende trainingen die we samen met de IRSD leveren. De vrouwen zelf beheren een soort broodfonds voor elkaar en trekken samen op om de voorzieningen naar het dorp te krijgen waar zij recht op hebben.

Kinder- en jeugdclub

De IRSD heeft jarenlange ervaring met het opzetten van kinder- en jeugdclubs: een soort padvinders groepen voor kinderen en jongeren. Zij leren zichzelf organiseren, samenwerken en maken zich sterk voor de gemeenschap in het dorp. Zij worden ondersteund met leiderschapstrainingen, extra curriculaire educatie (lespakketten) en krijgen een belangrijke rol in de gemeenschap.

Moestuin project

In het dorp zijn 25 gezinnen geselecteerd voor een uitgebreide training en het aanleggen van hun eigen moestuin. Zo kunnen de vrouwen in hun eigen eten voorzien en mogelijk zelfs een deel van de oogst verkopen om aan hun droom te werken. De inzet is dat zij zich duurzaam ontwikkelen en zo hun eigen zaad- en compostcyclus ontwikkelen.

Na een jaar blijkt dat ongeveer 15 gezinnen in hun eigen onderhoud hebben kunnen voorzien. Zij zijn inmiddels dooregestart met hun eigen zaaigoed en compost. Zeven van hen hebben zelfs het overschot kunnen verkopen en hebben nieuwe vormen van inkomen ontwikkeld, zoals een kippenboerderij of het houden van koeien.

Bibliotheek

In een gebouw dat beschikbaar is gesteld door de National Youth Council, hebben we een bibliotheek gebouwd. Het ronde bouwwerk (voormalige watertoren) is met hulp van de vrouwenclub en jeugdclub hersteld en geschilderd. De eerste boeken zijn al uitgeleend!

De bibliotheek doet ook dienst als gemeenschappelijk ruimten. Nu kan de gemeenschap daar bijeenkomen. We bieden daar trainingen en lessen aan en delen project informatie over bijvoorbeeld moestuinieren en een zaaigoed-wissel-bank.

Toiletten

Goede hygiëne is essentieel in het leven en het hebben van een goed toilet en wasgelegenheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Veel arme gezinnen hebben geen toilet en was voorziening en zijn aangwezen op hun omgeving. Dit is een probleem met hygiene, maar ook gevaarlijk. Daarom bouwen we samen goede voorzieningen. Dit gaat in stappen: de bewoners zelf dragen bij in materiaal en/of arbeid, daarna verzorgen wij de rest.
In de afgelopen jaren hebben we al meer dan 120 gezinnen geholpen. Elk jaar komen nieuwe gezinnen in beeld, die wij op deze manier kunnen helpen.